Jönköpings kommun

Struktur

Du kan redan från första stund börja skapa din stuktur av huvudsidor och undersidor. Detta är inget som på något sätt stör i vår utveckling, snarare tvärtom. Vi får konkreta sidor att testa på.

Initialt levereras webbplatsen med en generell grundstruktur anpassad för de flesta av våra kunder. Det finns ett antal huvudsidor (Sida 1, Sida 2 o.s.v.) som ni fritt får ändra eller ta bort.

När vi utvecklar och designar huvudnavigationen på webbplatsen kan antal huvudsidor och ordlängd ha betydelse. Därav är det viktigt för oss att dessa huvudsidor sätts upp i tidigt skede. Av den anledningen kan det hända att vi har hunnit före och redan satt upp dessa åt er.

Sidan Om webbplatsen innehåller allmänna undersidor som en webbplats behöver ha.

  • Felsida 404 - Sidan som visas när användaren besöker fel adress.
  • Inloggning - Sidan för inloggningsrutan.
  • Sök - Sidan där sökresultat presenteras.
  • Webbkarta - En sida som visar ens webbplatsstruktur. Den här sidan är frivillig.

Mappar

Vi anser att mappar i sidstrukturen i normala fall bara har två användningsområden:

  • Som behållare för länkar i en-nivås-menyer, t ex verktygsmeny
  • För att gömma undan sidor som man inte ska hitta till. T ex gamla sidor som van vill spara, testsidor etc.

Mappar i strukturen skapar oönskade undantag i strukturen som bland annat är en nackdel användbarhetsmässigt och ur SEO-perspektiv.

Länkar och struktursidor

Länkar bör bara användas i mappar som innehåller länkar i en-nivås-menyer. Interna länkar och struktur i den ordinarie strukturen är oftast ett uttryck för att man inte har en grundstruktur som inte är tillräckligt logisk och man försöker täcka upp genom att lägga in samma information på flera ställen. Effekten blir oftas motsatt, ju mer man lägger in desto rörigare blir det.

Externa länkar bör aldrig ligga i strukturen, dessa lägger man istället som Relaterade länkar i metadata.

Tips!
Anpassa gärna er egen felsida (404). För tips hur, läs gärna vår artikel: Tre tips för att hjälpa vilsna besökare att hitta rätt Länk till annan webbplats..